U bent hier

Terugblik: kick-off MZ LAB Rijk

24 jan 2017

Een groep van 40 jonge rijksambtenaren verzamelden zich zaterdagochtend 21 januari bij ProDemos in Den Haag voor de kick-off van het MedezeggenschapsLAB Rijk. De komende tijd gaan zij zich buigen over verschillende thema’s binnen de medezeggenschap met als doel het vernieuwen én verjongen van de medezeggenschap binnen het Rijk.

En dat is nodig volgens minister Stef Blok (VVD) voor Wonen en Rijksdienst, “Het is op veel plekken lastig mensen te interesseren voor de medezeggenschap.” Samen met FNV vicevoorzitter Catelene Passchier  en Willem Jelle Berg, dagelijks bestuurslid van CNV nam hij deel aan een paneldiscussie om het MZ LAB Rijk af te trappen. De reacties uit de zaal tijdens de paneldiscussie bevestigen de roep om vernieuwing in de medezeggenschap. “Procedures en vergrijsde ondernemingsraden maken dat de medezeggenschap niet sexy is voor jongeren.” zegt Willem Jelle Berg. Ook Catelene Passchier benadrukt dat er te weinig jongeren in de medezeggenschap van de Rijksoverheid actief zijn. “Niet te veel problematiseren en vooral positief en vooruitdenken om de medezeggenschap te kunnen vernieuwen.” zegt Passchier.

Na de paneldiscussie was het tijd voor de deelnemers om zelf aan de slag te gaan. Om te beginnen kregen ze een spoedcursus WOR (wet op de ondernemingsraden) waarin de basis voor medezeggenschap geregeld is. De inspiratierondes die volgden bereidden de deelnemers voor op hun keuzethema. De volgende thema’s komen terug tijdens het MZ LAB:

  • Nieuwe vormen van medezeggenschap
  • Jong + oud = goud?!
  • De OR: politieagent of pionier
  • Flexibele medezeggenschap
  • Ten minste houdbaar tot…

De komende periode wordt er tijdens een aantal masterclasses verder aan de thema’s gewerkt door de deelnemers. De eerst volgende afspraak staat op 1 februari gepland. Veel dank aan iedereen een training of workshop is komen geven. Binnenkort komen de presentaties hier online langs zodat je nog even terug kan kijken.

Foto's Kick-Off - 21 januari.